Stressbeheersing met Qigong en stemwerk - Spiritueel Aanbod - Aanbod Info

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Stressbeheersing met Qigong en stemwerk

Januari 2017 > week 3
Stressbeheersing met Qigong en stemwerk
Naamloos 1

 stress.jpg


Wat kan je fysiek doen om beter om te gaan met stress?

 

Stress is iets waar we allemaal mee te maken hebben, elke dag opnieuw. En stress is ook nuttig, het maakt dat we dingen doen.

Stress wordt een probleem als we ons machteloos voelen om iets aan de situatie te veranderen. Ik hoor vaak genoeg van mensen die les komen volgen of voor coaching komen, dat werksituaties waar ze het gevoel hebben dat ze niet worden gehoord en gewaardeerd het moeilijkst zijn.

Als dit dag in dag uit gebeurt, dan raakt je hele lichaam gespannen, want je bent voortdurend alert op wat er kan gebeuren. Geleidelijk aan geraak je meer en meer gespannen en wordt het moeilijker om te ontspannen, en met stress om te gaan.

Op termijn kan je dan klachten krijgen zoals burn-out, chronische vermoeidheid, depressie, psoriasis, prikkelbare darm enz.

Om hier terug uit te geraken is een gecombineerde aanpak aangewezen. Loopbaanbegeleiding, coaching en gesprekstherapie kunnen nuttig zijn. Denk er ook aan om met je lichaam bezig te zijn. Hierbij gaat het niet alleen om bewegen, maar om je bewuster te worden van wat je doet met je lichaam. Leer aandacht besteden aan de signalen die je lichaam geeft. Waar uit zich spanning in je lijf? In je hoofd, borstkas, buik? En waar zit de ontspanning, de rust in je lichaam? Hoe zit het met je nek, je kaakgewrichten, je armen en benen? Leer je lichaam van binnenuit voelen.

Hierbij zijn meditatie, taiji en qigong, yoga en andere lichaamsgerichte therapieën van groot belang. Veel mensen komen naar mijn qigong en taiji lessen, omdat ze op zoek zijn naar ontspanning. Als je echt wil ontspannen moet je eerst voelen waar je spanning hebt. In de lessen geef ik veel aandacht aan simpele oefeningen die je lichaamsbesef en je lichaamshouding verbeteren.

Graag laat ik een deelneemster aan het woord die met burn-out te kampen heeft. Dit is hoe ze de oefeningen ervaart:
“Doordat je op de oefening en je lichaam focust vergeet je de rest. Je wordt je gewaar van de pijn, vermoeidheid, spanning, verkramping in je lichaam, en dan kan je dit aanpakken. Het meditatief aspect van de oefeningen spreekt me aan, en ik vind de oefeningen ook gewoon leuk. Sommige zijn heel rustgevend. Ze zijn ook heel gemakkelijk in te lassen in dagelijks leven.
Op lange termijn is het mijn doel om het contact met mijn lichaam te verbeteren, Je voelt immers met je lichaam. Ik wil dat lichaam en geest meer één worden.
Ik wil signalen (pijn, verkramping, warmte, …) in mijn lichaam sneller oppikken, want als je ze niet voelt kan je er moeilijk rekening mee houden.
Betere gewaarwording van mijn lichaam en een betere houding. Met de oefeningen leer je meer bewegen vanuit je Dantian, het energiecentrum in de onderbuik. Dit verhoogt stabiliteit, zowel fysiek als mentaal.”


In onze volgende qigong en stem workshop zondag 12 februari in Mortsel gaan we dieper in op hoe lichaamshouding en stress je lichaam beïnvloeden. En we geven uiteraard veel oefeningen om lichaamshouding en stressbeheersing te verbeteren! Zie hier voor alle praktische informatie.

 

Ik geef ook wekelijkse Qigong lessen op verschillende locaties in Antwerpen. Hier vind je een overzicht van de lessen. Individuele lessen en bedrijfstrainingen zijn ook mogelijk.

 

?

sofie ann bracke lichaamscoach 2017.jpg

 

sofie@sofieannbracke.be / www.sofieannbracke.be / 0486 93 1122

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu