Helende massage, opstellingen, aanraking bij stervenden, sterrenkinderen, meditatie - Spiritueel Aanbod - Aanbod Info

Ga naar de inhoud

Helende massage, opstellingen, aanraking bij stervenden, sterrenkinderen, meditatie

November 2018 > week 46
Naamloos 1

Nieuwsbrief Iza-men november 2018

 

Helende massage, opstellingen, aanraking bij stervenden, sterrenkinderen, meditatie

Over novemberzon, aanrakingen en verrassingen

Beste mensen,

Er zijn zo van die dagen dat alles klopt. Dat het gewoon heel fijn is om te leven. Dat werken en genieten heel dicht bij elkaar komen. Dat je je gezegend voelt.

Terwijl een milde novemberzon haar diffuse licht doorheen de ruimte verstrooit, verkennen mijn handen het lichaam van de dame op mijn massagetafel. Met vlinderzachte aanrakingen luister ik naar wat haar lichaam vertelt. Doorheen mijn vingers voel ik de subtiele weerklank van spanningen, verdriet, liefde, speelsheid… en naarmate ze weer steviger in verbinding gaat met haar lijf een warme, voedende onderstroom die mij doet denken aan de natuur buiten. Het voelt bijna als een ritueel. En terwijl stukje per stukje haar huid ontwaakt onder mijn handen, loop ik vol van dankbaarheid.

Er zijn natuurlijk ook van die andere dagen. Dat het botst en wringt terwijl ik zelf niet eens goed begrijp waarom. Het is verleidelijk om dan de nodige afleiding te zoeken tot het weer over is - en soms is dat gewoon het meest praktisch - maar regelmatig probeer ik de tijd te nemen om ook die gevoelens eens nader uit te pluizen. Voor mij zijn opstellingen daartoe een heel geschikte tool. En dan ben ik altijd weer verrast om te ontdekken dat er zoveel meer onder zit dan op het eerste gezicht lijkt.

Verlang jij er ook naar om af en toe in de diepte te duiken? Actief onderzoekend via een opstelling of ontspannen genietend op een massagetafel?
In deze nieuwsbrief vind je alvast meer info.


In deze nieuwsbrief:
Helende massage 
Workshop aanraking oudere mensen en stervenden
Workshop omgaan met stervenden
Opstellingen
Familieopstelling sterrenkinderen
Lichtcirkel en lichtavonden
Meditatie

 

 

Helende massage

Terug eens helemaal tot rust komen, jezelf verwennen, me-time, ... zijn vaak gehoorde redenen om een massage te boeken.

Het ontspannende effect van een massage wordt onder meer veroorzaakt door de aanmaak van oxytocine. Dat is een krachtig hormoon dat het parasympathisch zenuwstelsel stimuleert en zo de stressrespons in je lijf verlaagt. Het helpt om je brein in balans te brengen waardoor je terug met meer creativiteit naar het leven kan kijken.

Massage is ook een aanrader in emotioneel moeilijke en uitdagende periodes zoals bijvoorbeeld rouw. Een voortdurend verhoogde stressrespons heeft immers negatieve gevolgen voor je fysieke en psychische gezondheid en kan op termijn bijvoorbeeld een depressie uitlokken. Het zijn overigens niet de heftige en uiteenlopende emoties op zich die voor stress zorgen, maar vooral het onderdrukken en reguleren van die emoties.

Oxytocine staat bekend als het ‘knuffelhormoon’ omdat het nodig is voor het ervaren van verbinding en een belangrijke rol speelt in het sociaal verkeer. Massage kan dan ook deugddoend zijn voor mensen die zich geïsoleerd voelen of gewoon fysieke aanraking missen na bijvoorbeeld het verlies van een partner.

Oxytocine kan letterlijk een ‘gebroken hart’ genezen. Niet alleen in de volksmond spreekt men van een gebroken hart, het is ook een ernstig medisch syndroom dat zich kan voordoen bij grote emotionele stress. Oxytocine helpt bij de ontwikkeling van hartcellen, stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en het herstel van beschadigd weefsel. Het verlaagt tevens de bloeddruk en de hartslag, verbetert de opname van glucose en heeft ontstekingsremmende eigenschappen in hart en bloedvaten. 

De verlaging van de stressrespons door massage zorgt er bovendien voor dat pijn draaglijker wordt.

Massage helpt ook om mensen zachtjes terug in de realiteit te krijgen na een shock door slecht nieuws of een heftige periode.

Een massage kan stevig zijn, maar soms zijn heel lichte aanrakingen meer aangewezen. Hoe lichter een aanraking, hoe dieper het effect.

 

 

 

Workshop aanraking bij oudere mensen en stervenden

Naarmate mensen ouder worden, wordt de tastzin terug belangrijker. Zo kan het gebeuren dat mensen die voordien weinig behoefte hadden aan fysiek contact, daar op latere leeftijd wel van genieten. Door de aanmaak van oxytocine speelt massage ook een rol bij de vermindering van pijn en van gevoelens van eenzaamheid.

Ook bij stervenden heb ik zeer goede ervaringen met massage van handen en voeten. Als woorden ontoereikend zijn of onmogelijk geworden zijn, is een vlinderzachte aanraking een mooie manier om ook in de laatste dagen en uren verbonden te blijven.

Voor professionelen of voor mensen die deze massage bij vrienden of familie willen toepassen.

Wanneer? vrijdag 18 januari 2019, van 10u tot 17u
Prijs? 110 euro
Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden

Deze vorming kan ook aangevraagd worden op maat van je organisatie.

 

 

 

Workshop 'omgaan met stervenden'

Ben je niet alleen geïnteresseerd in aanraking en massage, maar wil je meer leren rond het omgaan met stervenden?

Deze workshop staat stil bij wat jou voldoende vertrouwen en mogelijkheden geeft om bij een stervende aanwezig te zijn. Hoe kan je de tijd aan een sterfbed zinvol invullen? Wat is ondersteunend voor de stervende?

Een workshop voor mensen die zich willen voorbereiden op een sterfgeval in de familie- of vriendenkring of die het professioneel omgaan met stervenden willen verdiepen. 

Wanneer? dinsdag 20 en woensdag 21 november 2018, van 10u tot 17u
Prijs? 220 euro
Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden

Lees meer.

 

 

 

Opstellingen


Loop je al een tijdje ergens tegen aan en lijken voor de hand liggende oplossingen niet te werken? 
Heb je last van een aanslepend conflict?

Systemische opstellingen zijn een techniek ontwikkeld door Bert Hellinger vanuit het gedachtegoed van de contextuele psychologie. De kerngedachte is dat je leven en je gevoel van welzijn niet enkel bepaald wordt door gebeurtenissen in je leven, je persoonlijkheid of door de mensen die je omringen, maar ook door het systeem waar je deel van uitmaakt. Een eerste belangrijk systeem waar we allemaal deel van uitmaken is onze familie. Daarbij gaat het niet enkel om de levende familieleden die je kent en waarmee je contact hebt, maar om alle familieleden van drie à vier generaties ver. Onopgeloste trauma's binnen de familie kunnen generaties ver een effect hebben zonder dat mensen zich daarvan bewust zijn.

Bij een opstelling wordt de familie in beeld gebracht zodat die verborgen dynamieken aan het licht kunnen komen en de opsteller van onzichtbare lasten uit het verleden bevrijd kan worden.

Bij conflicten die moeilijk opgelost geraken, kan een opstelling zinvol zijn om de diepere, veelal onbewuste beweegredenen achter het conflict te doorgronden. Die zichtbaar maken, is soms al voldoende om in een jarenlang conflict eindelijk beweging te krijgen.

Een opstelling hoeft niet altijd over je familie te gaan, ook andere systemen waar je deel van uitmaakt kan je in beeld brengen zoals bv. je werk- of schoolsituatie.

Je kan ook aspecten van je leven opstellen, zoals bijvoorbeeld  je werk, geld, je vrouwelijkheid/mannelijkheid enzovoort...

Opstellingen brengen meer helderheid en laten je toe om op een meer vrije en constructieve manier in het leven te staan.

Je kan een opstelling doen in een individuele sessie. Personen die relevant zijn voor je vraagstelling, worden voorgesteld door stenen of andere voorwerpen in de ruimte. Je hoeft geen bijzondere ervaring te hebben.

 

 

 

Familieopstelling sterrenkinderen

 

Bij familieopstellingen blijkt vaak hoe uitgesloten of vergeten familieleden een sterke invloed hebben op de volgende generaties. Dat geldt ook voor kinderen die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden zijn (sterrenkinderen) en waarover niet meer gesproken werd of die nooit gekend geweest zijn.

 

Zijn er in jouw familie kinderen die zeer jong overleden zijn? Of heb je het gevoel dat er overleden kinderen zijn waarover niet gesproken wordt? Voel je je op één of andere manier verbonden met die kinderen? En heb je enige ervaring met familieopstellingen?

 

Reserveer dan alvast 6 december in je agenda. Nieuwsgierig?

 

Wanneer? donderdag 6 december 2018, van 10u tot 17u

Prijs? 75 euro

Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden

 

 

 

Lichtcirkelmeditaties en lichtavonden

In een lichtcirkelmeditatie stretchen we onze innerlijke zintuigen om onze verbinding met overleden geliefden te ervaren. 

Wanneer? woensdag 14 november 2018, woensdag 9 januari 2019, woensdag 20 maart 2019, woensdag 8 mei 2019, woensdag 3 juli 2019 telkens van 19u30 tot 21u

Nieuw zijn de lichtavonden voor rouwenden. Met meditatieve en creatieve technieken scheppen we een veilige, warme bedding voor wat er zich allemaal aandient in jouw leven en geven we ruimte aan jouw persoonlijke rouwverhaal. Zodat er in de duisternis van het verlies geleidelijk aan een nieuw licht(je) zichtbaar kan worden.

Wanneer? woensdag 12 december 2018, 20 februari 2019, 3 april 2019, 12 juni 2019 telkens van 19u30 tot 21u

Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden


Meer lezen

 

 

 

                                            Meditatie

Onnodig je te vertellen dat we in een boeiende maar uitdagende tijd leven met veel prikkels en allerhande verwachtingen en verantwoordelijkheden. Een tijd waarin het dus belangrijk is om je draagkracht voldoende te bewaken.

Elke vrijdag om 17u30 (behalve in schoolvakanties) kan je een uurtje mee komen mediteren. Geestelijk ontspannen het weekend in! Gewoon even aanmelden vòòr de middag via mail of sms.

Alle praktische info vind je op de website.

 

Wanneer? vrijdag van 17u30 tot 18u30

Prijs? 12 euro

Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden

 

 

Iza-men is een praktijk voor persoonlijke groei, familiale bemiddeling, rouw- en stervenszorg.

Ik sta mensen in moeilijke en uitdagende situaties bij zodat ze weer verder kunnen op eigen kracht en er uit hun crisis ook iets moois en verrijkends kan ontstaan. Dat doe ik door rust en helderheid te brengen en te verbinden waar nodig. 

Voor meer info:

www.izamen.be of anja@izamen.be of 0485 386 181

Wil je graag nieuwsbrieven van Iza-men blijven ontvangen, dan kan je hier inschrijven op mijn mailinglijst.

Terug naar de inhoud